Transformatie door Innerlijke Vrijheid

Innerlijke Vrijheid

Vrijheid. In een tijd waarin alles anders is, krijgt zelfs dit woord een andere lading. Vandaag, 5 mei, staat in het teken van Bevrijding. Het is 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Er werd feest gevierd en de straten kleurden rijk van de mensen, een nieuw tijdperk werd ingeluid; de wederopbouw. Met diepe wonden, soms letterlijk maar veelal mentaal, werden de schouders er onder gezet en gingen we weer voorwaarts. De samenleving en economie kregen een nieuwe impuls. Het industriële tijdperk vierde hoogtij en in de jaren zestig vond er een nieuwe transformatie plaats ‘vrijheid door expressie’. Bonte kleuren, ruige taferelen, prachtige festivals, men liet zijn drang tot creatief uiten volop naar buiten toe zien en ook saamhorigheid speelde een belangrijke rol. Het sociale stelsel kreeg een impuls en ook vrouwen lieten hun stem horen; in de politiek, in de economie, in de hele samenleving werden zij meer zichtbaar. Het daaropvolgende technologische tijdperk bracht meer rust in het huishouden, verlichte het zware arbeiderswerk en gaf menig gezin ook meer financiële rust. In onze basisbehoeften en sociale behoeften werd ruimschoots voorzien. De volgende stap in de Pyramide van Maslow is erkenning en waardering.

In de jaren ’80 en ’90 waren we vooral materieel gericht en zochten we naar meer, sneller en beter. Vrijheid door materialisme. Deze tijdperken waren gebaseerd op ons ego, waar niets mis mee is, als je het ten dienste stelt van jouw Hoger Zelf. Jouw uniekheid, jouw talenten en passies, jouw eigenheid. Deze elementen leerden we pas rond de jaren ‘90 en 2000 kennen. Inmiddels hebben we alles wat ons hartje begeert, maar we voelden ons leeg. We gingen het doel in ons leven zoeken, de laatste trede van de Pyramide van Maslow; persoonlijke ontplooiing. Omdat dit synchroon liep met de digitalisering, lukte ons dit in versneld tempo. Het Worldwide Web maakte afstanden en tijd overbrugbaar en in no time hebben we contacten over de hele wereld. Nu kiezen we zelf waar we ons toe aangetrokken voelen en de huidige generatie Y heeft deze vrijheid als basisbehoefte. De Pyramide van Maslow is omgekeerd zoals Danah Zohar in haar boek ‘Spirituele Intelligentie en leiderschap’ aangeeft. Dankzij alle inzet en het tomeloze geduld en harde werk van de voorvechters van deze voorgaande tijdperken, hebben wij nu een vrijheid verworven die niet eerder in de geschiedenis is voorgekomen.

En zoals het in alle tijdperken gaat, brengt ook dit tijdperk zijn downside met zich mee. We hebben andere obstakels, ziektes en uitdagingen te overwinnen dan het letterlijke gevaar van bommen en granaatscherven.  Op dit moment zijn er onzichtbare vijanden die op een andere wijze geëlimineerd dienen te worden. Daar waar 75 jaar geleden macht, geld, geweld, manipulatie en tactiek, met focus en intentie ondersteunt een vijand uit kon schakelen, werkt dit recept niet bij het geweld wat wij de natuur en onszelf hebben aangedaan. In dit huidige tijdperk van Bewust-Zijn en Beleving zijn de ingrediënten Liefde, Compassie, Respect, Wijsheid, Verantwoordelijkheid, Oprechtheid en Zuiverheid voor een samenleving in vrede en harmonie. De afgelopen weken stond de wereld op zijn kop. De natuur riep ons allen ter verantwoording en zette mens en samenleving stil. Althans, zo lijkt het. We hebben ruimte gekregen in onze drukke schema’s en rust in ons hoofd om de stilte te ervaren. Ook de natuur komt meer tot rust. De transformatie komt dit keer van binnenuit. Een economie en samenleving van Hart tot Hart, en met een gezonde dosis verstand. Stilte is een krachtig medicijn. In die stilte fluistert de stem van ons hart welke volgende stappen te zetten voor de wederopbouw. Van uzelf, en daarmee van onze samenleving in het geheel. Want alles is met alles verbonden, altijd. De beweging die al een tijd in gang is gezet en nu zichtbaar wordt, is die van de Innerlijke Vrijheid. Het is als een lang winterseizoen waarin de zaden ondergronds kiemen en nu voorzichtig al een paar sprietjes het nieuwe daglicht zien. Het is maar welke bril je op zet. We mogen niet…. Of… Ik kan nu wel…..Maak er een mooie Bevrijdingsdag van!


Terug naar overzicht