Bewustzijn & Dualiteit

Bewustzijn & Dualiteit

Zeker in een tijd waar meningen sterk uiteenlopen als het om het c-beleid gaat, is communicatie de sleutel voor iedere goede relatie. Het punt is dat goede en open communicatie te maken heeft met het bewustzijnsniveau van de mensen die het gesprek aangaan. Een gesprek van hart tot hart gaat dan op basis van een dialoog in plaats van het dualistische geneuzel van voor en tegen.

Liefde, Respect en Vertrouwen zijn de drie basisprincipes voor sterke relaties, zakelijk en privé. Als er één van deze waarden ontbreekt, vallen de anderen als vanzelf om, net als de verbinding. Deze drie-eenheid van basiswaarden wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd. Het getal drie omvat de drie-eenheid als vereffening van tegenstellingen. Zeker op het politieke schaakbord wordt er veel gedacht in de zwart-witte hokjes en zijn mensen, organisaties, scholen en branches slechts pionnen die worden heen en weer geschoven totdat ze van het bord af worden geserveerd. Ogenschijnlijke winnaars en gevoelige verliezers die in de slachtoffer rol kruipen om vervolgens nog harder te vechten, en het spel gaat verder in een volgende ronde. Van lokaal naar nationaal naar internationaal en mondiaal. Macht lijkt de hoofdprijs te zijn, maar de elite spelers schijnen zich niet te beseffen dat het spel henzelf in de macht heeft.

De grote massa wordt wakker en hieronder schaar ik mijzelf ook. De pandemie zette ons letterlijk en figuurlijk stil en we keerden naar binnen. Daar was het stil. Vredig, rust en vrijheid in ons eigen denken, voelen en zijn. Velen van ons voelden zich bevrijd van alle verplichtingen die ons leven ingeslopen waren. We legden hernieuwde verbindingen met onze dierbaren, buren en mensen die wel hulp kunnen gebruiken. Ook de natuurrampen, zoals de overstroming dichtbij in België en Zuid-Nederland, laten zien dat niet de wetten en regels van regering en verzekeraars zorgen voor daadkrachtige hulp, maar de duizenden vrijwilligers die van heinde en ver komen om mee te helpen aan een wederopbouw creëren samen een nieuwe plek om te leven vanuit het wij-gevoel. Het overvloedige water heeft hier ook de opgelegde grenzen van het ‘ik’ versus ‘jij’ weggespoeld. Dat deed het begin van de c-pandemie ook. We voelen weer de oprechte liefde en empathie, voor onszelf en voor elkaar. We groeiden in bewustzijn en genieten van de synergie die het ‘wij’ in deze nieuwe maatschappij ons geeft. En nu zijn onze ogen open. Wij zijn bewust dat innerlijke kracht sterker is dan welke externe macht dan ook. We staan op.

Niet om ergens tegen te vechten, nee want dan blijven we in hetzelfde cirkeltje rondhangen en zo dom zijn we niet, maar wel vanuit logisch verstand en bewuste keuzes ons eigen innerlijk pad te volgen. Vaccinatie of niet, we gaan de discussie niet aan en nemen individueel onze eigen verantwoordelijkheid om gezond te blijven. In de stilte hebben wij leren voelen welke richting ons hart ons laat bewegen. Ons verstand zorgt dat we dit in wijsheid ook gaan doen. Wij weten inmiddels dat niet de omgeving bepaalt maar dat wat binnen in ons ligt, de werkelijkheid creëert die wij wensen. Natuurlijk weten wij ook dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. En toch is het zo. En doen we het zo, met vallen en opstaan maar voorwaarts dat gaan we! Ga ik het nieuws kijken en laat ik me beïnvloeden wat ik allemaal niet meer kan en mag, of maak ik een wandeling door de natuur en ben ik dankbaar voor dat wat ik wel heb? Besteed ik mijn tijd en energie aan een zinloze discussie of ga ik liever in een goede dialoog over hoe ik zelf een steentje kan bijdragen aan schoonheid en harmonie in mijn omgeving? De mate waarin we bewust zijn maakt dat we bewust kiezen. En handelen. Tijdelijk niet naar restaurants of de bioscoop vinden we erg voor die ondernemers want wij vermaken ons ook op andere manieren. Het neemt onze vrijheid in zijn niet af. We voelen wel empathie voor deze branche en ondernemers en we voelen ons verantwoordelijk ook hier aan een goede oplossing bij te dragen. Onze creatieve geest is zeker aan het meedenken hoe we hier op een positieve wijze weer de vrijheid terug kunnen krijgen die onze democratische samenleving beoogt te zijn. Er zijn plannen en initiatieven om de handen ineen te slaan met alle horecabedrijven én hun klanten, wij dus. Dat moment komt en als het zich aandient weten wij precies wat te doen. Ons bewustzijn overstijgt langzaam maar zeker de dualiteit. Het schaakbord wordt door de massa aan de kant geschoven en dan zal er een spelletje domino gespeeld worden. Letterlijk een wereldrecord aan manipulatieve en onzichtbare machten zullen omvallen.

De sleutel hiervoor is ons eigen bewustzijn. Niet dat van een ander maar dat van mij en mij alleen, dus dat van jou en jou alleen. En die reis naar binnen, die kun je alleen zelf maken. Geen boek, geen cursus en geen goeroe die jouw pad kan lopen. Je kunt slechts inzicht verkrijgen en wat kennis opdoen maar de reis van ego naar het hart, van dualiteit naar volkomenheid, die legt iedereen zelf persoonlijk af. Als je bewust en vrij van binnen bent dan ervaar je een heel ander buiten. Dat is de werkelijke schoonheid van Vrijheid. En dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Maar daarover een volgende keer…

 

 

 


Terug naar overzicht